Jakiś czas temu pokazywałam ją Wam na facebooku i całkiem o niej zapomniałam!
A nie można zapominać o tak fajnym i smacznym wypieku.
To już druga, po tej ze szpinakiem, długo wyrastająca ciabatta, więc pamiętajcie, iż potrzebuje przeszło 8 godzin!
Gwarantuję Wam, że warto ;-).
Zapraszam!
Ciabatta z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 200 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 10 suszonych pomidorów
Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.
Odmierzamy mąki, dodajemy sól, drożdże.
Pomidory kroimy w niewielkie paski ewentualnie w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo wodę, oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.
Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.
Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie mąką i formujemy z niej grubą bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.
Pozostawiamy ją jeszcze na 1,5 godziny pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.
Smacznego!