Kompot z rabarbaru

Witam Was!

Prezentuję Wam kolejną sztandarową propozycję sezonu rabarbarowego.


Kompot z dodatkiem jabłek i truskawek oraz przypraw, które dadzą mu miły i ciekawy aromat.




Polecam sączyć go przez słomkę w ciepły, letni dzień, nawet z dodatkiem kostek lodu.


Doskonałe orzeźwienie. A jeśli ma być jeszcze większe, dodaj do niego nieco mięty.


Zapraszam!



Kompot z rabarbaru


Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 500 g rabarbaru (czerwonego)
  • 2-3 czerwone jabłka
  • 10 truskawek
  • 2 niewielkie laski cynamonu
  • 4 goździki
  • brązowy cukier (do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy. Z rabarbaru odkrawamy liście i końcówki od strony korzeni, następnie kroimy w niewielką kostkę. Jabłka przekrawamy na ćwiartki (jeśli chcemy później wykonać kisiel z pulpy owocowej najlepiej wykroić gniazda nasienne), z truskawek usuwamy szypułki.


Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cynamon i goździki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.


Następnie przecedzamy przez sito, słodzimy, ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny.


Dokładnie studzimy, chyba że lubicie ciepły kompot ;-).




Jeśli uważasz, że smak jest zbyt intensywny, lekko rozcieńcz kompot przegotowaną lub mineralną wodą.


Smacznego!


Czas na piknik z home&you - półmetek!