Prezentuję Wam kolejną sztandarową propozycję sezonu rabarbarowego.
Kompot z dodatkiem jabłek i truskawek oraz przypraw, które dadzą mu miły i ciekawy aromat.
Polecam sączyć go przez słomkę w ciepły, letni dzień, nawet z dodatkiem kostek lodu.
Doskonałe orzeźwienie. A jeśli ma być jeszcze większe, dodaj do niego nieco mięty.
Zapraszam!
Kompot z rabarbaru
Składniki:
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy. Z rabarbaru odkrawamy liście i końcówki od strony korzeni, następnie kroimy w niewielką kostkę. Jabłka przekrawamy na ćwiartki (jeśli chcemy później wykonać kisiel z pulpy owocowej najlepiej wykroić gniazda nasienne), z truskawek usuwamy szypułki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cynamon i goździki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Następnie przecedzamy przez sito, słodzimy, ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Dokładnie studzimy, chyba że lubicie ciepły kompot ;-).
Jeśli uważasz, że smak jest zbyt intensywny, lekko rozcieńcz kompot przegotowaną lub mineralną wodą.
Smacznego!
- 1,5 l wody
- 500 g rabarbaru (czerwonego)
- 2-3 czerwone jabłka
- 10 truskawek
- 2 niewielkie laski cynamonu
- 4 goździki
- brązowy cukier (do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy. Z rabarbaru odkrawamy liście i końcówki od strony korzeni, następnie kroimy w niewielką kostkę. Jabłka przekrawamy na ćwiartki (jeśli chcemy później wykonać kisiel z pulpy owocowej najlepiej wykroić gniazda nasienne), z truskawek usuwamy szypułki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cynamon i goździki. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Następnie przecedzamy przez sito, słodzimy, ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Dokładnie studzimy, chyba że lubicie ciepły kompot ;-).
Jeśli uważasz, że smak jest zbyt intensywny, lekko rozcieńcz kompot przegotowaną lub mineralną wodą.
Smacznego!