Ciabatta ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą

Cześć!

Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać.


Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami.


Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-).


Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców!




Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-).


Zapraszam!


Ciabatta ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 4 ząbki czosnku
  • 25-30 listków szpinaku (świeże, bez łodyżek)
  • 1 kulka mozzarelli (pokrojona w kostkę)

Wykonanie:
Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.


Odmierzamy mąki, dodajemy sól, drożdże.


Czosnek rozdrabniamy, szpinak kroimy w niewielkie paski.


Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo wodę, oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.


Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.


Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie mąką i formujemy z niej grubą bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.




Pozostawiamy ją jeszcze na 1,5 godziny pod przykryciem.


Piekarnik nagrzewamy do 180 st. 


Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.


Smacznego!


Czas na piknik z home&you - półmetek!