Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni!
Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak.
Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)
A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)
Zapraszam!
Kisiel rabarbarowy
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 1/2 l wody
- kilka łyżek cukru (ok. 4 wystarczą)
- 2-4 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
- śmietana kremówka
- cukier puder
Wykonanie:
Rabarbar myjemy oraz drobno kroimy, następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 1/2 l wody. Dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu aż będzie miękki i się zacznie rozpadać.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy do rabarbaru, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje.
Podajemy na ciepło lub na zimno, ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem lub z domowej roboty lodami waniliowymi.
Smacznego!