Kisiel rabarbarowy

Cześć!

Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni!





Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak. 


Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)


A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)

Zapraszam!


Kisiel rabarbarowy


Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/2 l wody
  • kilka łyżek cukru (ok. 4 wystarczą)
  • 2-4 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej

  • śmietana kremówka
  • cukier puder

Wykonanie:
Rabarbar myjemy oraz drobno kroimy, następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 1/2 l wody. Dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu aż będzie miękki i się zacznie rozpadać.


Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy do rabarbaru, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje.




Podajemy na ciepło lub na zimno, ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem lub z domowej roboty lodami waniliowymi.


Smacznego!