Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ).
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj.
A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).
Zapraszam!
Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1 mała bagietka pełnoziarnista
- 1 gruszka
- ser gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Bagietkę kroimy na niezbyt grube kromki, każdą smarujemy ząbkiem czosnku, rozciętym na pół. Polewamy oliwą i rumienimy na patelni, z obu stron.
Idealna bruschetta powinna być bardzo przypieczona, prawie spalona.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na plasterki.
Na każdej kromce układamy plasterek sera, następnie gruszki, ponownie odrobinę sera i orzechy.
Podpiekamy kilka minut w rozgrzanym do 150 st. piekarniku, aż ser się roztopi.
Zjadamy ciepłe ze smakiem.
Smacznego!