Dzisiaj kolejna propozycja zdrowego drugiego śniadania z Fitellą!
O akcji, jak również o poprzednim przepisie możecie przeczytać tutaj.
Niedawno pokazywałam Wam dietetyczne babeczki biszkoptowe.
Postanowiłam upiec je w formie blatów biszkoptowych i przełożyć kremem! Nie byle jakim, bo zrobionym z owsianki :-).
Ciekawi?
Zapraszam!
Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
Składniki:
- 50 g mąki z otrębów pszennych i owsianych (w proporcji 1:1, mąkę otrzymacie po zmieleniu otrębów młynkiem lub blenderem)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 3-5 łyżek mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 opakowanie Fitella Slim effect Płatki owsiane z mlekiem i truskawkami
- cukier puder
- kakao
Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak podano przy babeczkach (link wyżej).
Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w niewielkiej foremce, na 3 razy, tak aby powstały nam 3 blaty. Możemy upiec również w dużej foremce i powycinać je z ciasta.
Płatki owsiane przygotowujemy tak jak podano na opakowaniu z tym wyjątkiem, że dodajemy ok. 110 ml wody zamiast 140. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Pierwszy blat smarujemy połową naszego "kremu", nakładamy kolejny i powtarzamy czynność.
Ostatni blat posypujemy cukrem pudrem i robimy ozdobny wzorek z kakao.
Dobrze smakuje schłodzone!
Smacznego!
Wartość odżywcza i energetyczna w 190 g produktu Fitella po przyrządzeniu :
Wartość energetyczna : 173 kcal
Białko : 6,1 g
Węglowodany : 31,9 g
w tym cukry : 10,1 g
Tłuszcz : 2,3 g
w tym kw. tłuszczowe nasycone : 0,5 g
Błonnik : 5,2 g
Sód : 0,3 g