Za oknami wiosna, więc na talerzach też powinno być wiosennie i zielono.
Zatem dzisiaj serwuję Wam chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim, orzeszkami piniowymi i dużą ilością roszponki!
Zapraszam!
Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką
- 160 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 80 ml wody
- 400 g piersi z indyka
- kilka łyżek masła
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo zmielona sól
- 50 g orzeszków piniowych
- kilka plasterków sera koziego
- 5 garści roszponki
- kilka łyżek płynnego miodu
Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki.
Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów.
Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią.
Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane.
Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni.
Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe.
Całość polewamy niewielką ilością miodu.
Smacznego!