Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.
Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)
Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna.
Zapraszam!
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką
Składniki:
Pierś z kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka (średnie)
- 10 plastrów ananasa w zalewie
- 12 łyżek oliwy
- 14 łyżek słodkiego sosu chili (np. firmy Tao Tao)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
- masło (w kostce, twarde)
- czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
- kilka kropli sosu Tabasco
Puree ziemniaczane:
Sałatka:
Wykonanie:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 6 - 10 łyżek masła
- ok. 20 listków świeżej mięty (bardzo drobno posiekane)
- skórka starta z 2 cytryn (na tarce z drobnymi oczkami)
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 limonki (do smaku)
- pieprz, sól (świeżo zmielone)
- 2 mango
- 2 ogórki zielone (szklarniowy, długi)
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 czerwonej papryczki chili
- 14 listków świeżej mięty (bardzo drobno posiekane)
- 2 łyżki soku z ananasa (może być zalewa z ananasów w puszce)
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz (świeżo zmielone)
Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 st.
(górna i dolna grzałka).
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczu,
ewentualnych kostek. Nacinamy dość głęboko w 5 miejscach, co ok. 2 cm (zależy
to od wielkości piersi).
Plastry ananasa przekrawamy na połówki, w każde
zagłębienie w piersi wkładamy ananasa oraz cienki plasterek masła.
Marynata -
oliwę, sosy, musztardę, Tabasco, paprykę i miód łączymy i dokładnie mieszamy.
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy
niewielką ilość marynaty, układamy piersi z kurczaka i zalewamy pozostałą
marynatą, naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki -
obieramy je, drobno kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie
dokładnie je rozgniatamy, dodajemy masło, miętę, skórkę z cytryny, sok z
cytryny i limonki (dodaj najpierw małą ilość), sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę przygotowujemy
następująco : ogórka i mango dokładnie myjemy i obieramy. Z ogórka usuwamy
gniazda nasienne, a miąższ mango odkrawamy od pestki.
Ogórka i mango kroimy w
cienkie paski, a następnie w bardzo drobną kostkę.
Papryczkę przekrawamy na
połowę, usuwamy białe części i pestki i kroimy bardzo drobno. Dodajemy
pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Pokrojoną pierś z kurczaka układamy na talerzu,
obok puree ziemniaczane nałożone łyżką do lodów, dekorujemy miętą, sałatkę podajemy odsączoną z nadmiaru sosu.
Z podanych proporcji otrzymamy 4 porcje.
Smacznego!