Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjne oponki serowe!
Jest to już ostatni przepis związany z Tłustym Czwartkiem.
Przepis na pączki, faworki, a pomysł na nadzienie pączków tutaj :)
Oponki zrobiłam na podstawie przepisu Margarytki, która z okazji czwartkowego święta przygotowała specjalną akcję konkursową o której poczytacie tutaj.
Jest to już druga akcja Margarytki, w której uczestniczę. Poprzednio wspólnie piekliśmy rogale marcińskie.
Zapraszam!
Najlepsze domowe oponki serowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (być może będziemy potrzebować więcej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ale nie greckiego)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła (przestudzone)
- 2 łyżki alkoholu np. wódki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki (mąkę stopniowo) i zagniatamy ciasto.
Pod koniec wyrabiania ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt lepiące się, to dodajemy więcej mąki.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wycinamy duże kółka szklanką, a małe kółka w środku kieliszkiem.
Smażymy na rozgrzanym oleju, sprawdzamy go poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta, jeśli wypłynie i się zrumieni, tzn. że temperatura jest wystarczająca.
Smażymy na rumiano z obu stron, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!