Lassi jest tradycyjnym jogurtowym napojem.
Pochodzi on z Punjabu - regionu na pograniczu Indii i Pakistanu.
Tradycyjne lassi zawiera zmieszany ze sobą jogurt, wodę i przyprawy (cząber, kumin, cynamon, imbir czy sól).
Słodka wersja lassi zawiera, zamiast przypraw, cukier bądź miód i owoce np. mango.
Tym razem zdjęcie tylko jedno. Dlaczego? Spójrzcie na koniec postu :)
Zapraszam!
Inspirowane przepisem z Kwestii Smaku.
Wracając jeszcze do owocu mango...
Fragment książki "Białe trufle" N. M. Kelby.
"- Czy pamiętasz owoce mango? - zapytała. Myślała, że szepcze, ale skrobanie pióra ustało. - Musisz je pamiętać.
Słyszała jak odsunął krzesło od biurka, powoli wstał i przysunął się do ściany.
- Mango? - powtórzyła.
Słyszała jak oddycha. Odkaszlnął, a potem cicho powiedział:
- Były słodkie prawda?
- Ta słodycz była bardziej intensywna niż wszystko, co znałam.
Potem w pokoju zapadła cisza. Obydwoje słuchali znajomej melodii swoich oddechów. Było w niej ukojenie: sonata, poemat symfoniczny na ciszę i zrozumienie.
Po chwili Escoffier powiedział:
- Hindusi wierzą, że owoce mango są prawdziwym dowodem na to, że doskonałość jest możliwa.
Delphine pomyślała o owocach mango z ich gładką skórką barwy karminu i zielonej trawy. a potem o jaskrawopomarańczowym miąższu i każdym kęsie, po którym sok spływał jej po rękach.
- Doskonałość- powiedziała.-A jednak po kilku dniach zaczęły się powoli kurczyć i czernieć. Tylko jedna plamka, wkrótce dwie, a niedługo potem zapach przeszedł ze słodkiego w kwaśny, a owoce z każdym dniem stawały się coraz mniejsze i mniejsze. Wyglądało to tak, jakby ukryty w nich deszcz powracał do nieba, kropla po kropli, aż cała słodycz zniknęła.
- Może deszcz powoi opuszcza nas wszystkich - odparł.
Słyszała, jak Escoffier siada na krześle, znała to charakterystyczne skrzypnięcie sprężyn. Czekała, aż znowu zacznie pisać, ale nie zaczął.
Leżała nasłuchując, czy jeszcze coś powie. Cokolwiek. Ale on milczał.
W końcu zamknęła oczy, a chwilę przed tym, jak stoczyła się w ciemną otchłań snu powiedział:
- Nic nie jest prawdą oprócz marzeń i miłości."
Polecam Wam tą lekturę, jest piękna.
Mango lassi
Składniki:
- 1 dojrzałe mango (lekko miękkawe)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mango obieramy i obkrawamy, tak aby pozbyć się pestki.
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy.
Smacznego!