Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola

Cześć :)

Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola!


Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :)




Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia".


Zapraszam!


Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola


Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz


  • ser gorgonzola (np. z Biedronki)
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy i studzimy.


Cebulę drobno kroimy, dorzucamy do ziemniaków, mięso również i mieszamy.


Dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle bułki tartej, aby konsystencja była odpowiednia do formowania pulpecików.




Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.


Śmietanę podgrzewamy na patelni, dodajemy rozdrobniony ser i podgrzewamy, aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy majonez.


Pulpeciki podajemy z sosem i np. z makaronem.


Smacznego!