Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola!
Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :)
Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia".
Zapraszam!
Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
- ser gorgonzola (np. z Biedronki)
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy i studzimy.
Cebulę drobno kroimy, dorzucamy do ziemniaków, mięso również i mieszamy.
Dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle bułki tartej, aby konsystencja była odpowiednia do formowania pulpecików.
Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.
Śmietanę podgrzewamy na patelni, dodajemy rozdrobniony ser i podgrzewamy, aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy majonez.
Pulpeciki podajemy z sosem i np. z makaronem.
Smacznego!