W jednym z wcześniejszych postów wspomniałam o domowym cukrze waniliowym.
Każdy wie, że to co można zrobić samemu, lepiej zrobić, niż kupować w sklepie.
Wszędzie mamy dostępne cukry WANILINOWE, nie WANILIOWE :) (jedna czy dwie firmy mają cukier z prawdziwą wanilią).
Zatem zakupiłam laskę wanilii i cukier zrobiłam.
Zapraszam!
Domowy cukier waniliowy
- 1 laska wanilii
- 500 g cukru (może być mniej, będzie bardziej aromatyczny)
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na połowę, a następnie na 3 części.
Do wysterylizowanego słoika (umyjcie go wodą z płynem, wyparzcie lub umyjcie w zmywarce) wsypujemy cukier i wkładamy do niego kawałki wanilii, tak aby nie wystawały.
Słoik szczelnie zamykamy i chowamy do szafki na ok. 1-2 tygodnie. Wtedy nabierze aromat.
Co jakiś czas możemy go mieszać, ale bez otwierania.
Ponadto, jeśli do jakiegoś deseru zużyjemy ziarenka z laski, możemy taką pustą laskę dołożyć do słoiczka.
Jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, jego data ważności będzie wynosić ok. rok :)
Taki cukier możemy sami używać lub podarować jako prezent - poleca go np. Nigella czy też Sigrid Verbert w swoich książkach.
Smacznego!