Kremowa zupa z ziemniaków i porów

Dzień dobry!

Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać.

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na smaczną i pożywną zupę z ziemniaków i porów. Niezwykle kremowa, bardzo Wam ją polecam.

Zupa porowa

Kremowa zupa z ziemniaków i porów


Składniki:

  • 2 duże pory (biała i jasnozielona część) 
  • 500 g ziemniaków (ok. 4 -5 średnich) 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 1/2 szklanki śmietany 18 % 
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę. Warzywa podsmażamy kilka minut na maśle, następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości.

Dodajemy ząbki czosnku, śmietanę i dokładnie blendujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa porowa

Podajemy z grzankami z serem (pokrojoną bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym czosnkiem i układamy gorgonzolę, zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.) lub z grissini czy po prostu z pieczywem.

Zupa porowa

Smacznego!