Dzisiaj dzień pełen wrażeń - byliśmy na warsztatach kuchni świętokrzyskiej organizowanych przez Majonez Kielecki - było super ! :) Poświęcę im oddzielny post :)
Przepis na dzisiaj? Drugi wypiek, który przygotowałam na spotkanie Geek Girls Carrots.
Poznajcie tajemnicę zielonych choinek :D
Inspiracja z Małej Cukierenki.
Zapraszam!
Piernikowe cupcakes z marchewką
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 130 g cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej (ja użyłam suszonej firmy Kotanyi)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 80 ml śmietany (np. 12 %)
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach
Krem:
- 600 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- zielony barwnik spożywczy
Wykonanie:
Ciasto wykonujemy tradycyjnie - składniki mokre łączymy razem z marchewką, składniku suche również łączymy w oddzielnej misce i stopniowo wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając.
Pieczemy ok. 20 -30 minut, do suchego patyczka w 180 st.
Całkowicie ostudzone możemy udekorować kremem.
Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier, a po ubiciu na sztywno dodajemy serek i chwilę miksujemy. Dodajemy tyle barwnika, aż uzyskamy pożądany kolor.
Krem umieszczamy w szprycy i i zaczynamy dekorować od brzegów idąc do środka i w górę. Najlepiej wykorzystać dużą końcówkę do dekorowania. Jeśli takiej nie macie, zróbcie mniejsze choinki, będą naturalniej wyglądać :)
Na koniec na czubku choinki umieszczamy gwiazdkę i dekorujemy ją posypkami cukrowymi na bokach.
Wstawiamy je do lodówki, aby krem dobrze stężał.
Smacznego!
Poniżej kilka zdjęć z czwartkowego spotkania :)