Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra.
Pasztet z czerwonej soczewicy :)
Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla.
W przepisie nasze małe modyfikacje.
Paszteciki z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szklanka wody
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty majeranku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy jałowcowej (opcjonalnie)
- Krakowskie Talarki Lajkonik
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości.
Jeśli za szybko wchłonie całą wodę, dodajemy kilka łyżek i gotujemy dalej.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoto-brązowo.
Lekko przestudzoną soczewicę i wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy.
Jeśli chcemy podać pasztet w taki sposób jak na zdjęciach - masę umieszczamy w szprycy - odradzam rękaw cukierniczy, ponieważ masa jest zbyt gęsta i twarda i mój rękaw zwyczajnie pękł przy pierwszej próbie wyciśnięcia jej :)
Na talarki wyciskamy małe rozetki, dekorujemy np. drobno pokrojoną papryką lub innym warzywem, czy też ziołami.
Smacznego!