Paszteciki z czerwonej soczewicy

Cześć :)

Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra.




Pasztet z czerwonej soczewicy :)


Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla.


W przepisie nasze małe modyfikacje.


Paszteciki z czerwonej soczewicy


Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 szczypty soli 
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy jałowcowej (opcjonalnie)
  • Krakowskie Talarki Lajkonik

Wykonanie:
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości.


Jeśli za szybko wchłonie całą wodę, dodajemy kilka łyżek i gotujemy dalej.




Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoto-brązowo.


Lekko przestudzoną soczewicę i wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy.




Jeśli chcemy podać pasztet w taki sposób jak na zdjęciach - masę umieszczamy w szprycy - odradzam rękaw cukierniczy, ponieważ masa jest zbyt gęsta i twarda i mój rękaw zwyczajnie pękł przy pierwszej próbie wyciśnięcia jej :) 


Na talarki wyciskamy małe rozetki, dekorujemy np. drobno pokrojoną papryką lub innym warzywem, czy też ziołami.


Smacznego!