Święta, święta i po świętach...
A wkrótce karnawał, zatem zapraszam Was do wykonania likieru kokosowego!
Jeśli lubicie samodzielnie robić alkohole i lubicie kokosa, to zapraszam do wykonania!
Likier kokosowy
Składniki:
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g wódki 40%
- ok. 200 ml słodzonego mleka skondensowanego (pół dużej puszki)
- 75 ml przegotowanej, wystudzonej wody (ewentualnie więcej, jeśli likier wyda się za mocny)
Wykonanie:
Do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką. Butelkę zamykamy, wstawiamy do szafki kuchennej (temp. pokojowa) i zapominamy o niej na 2 tygodnie.
Po tym czasie kokos dokładnie odsączamy, wyrzucamy, a do pozostałego przesączu dodajemy mleko, wodę i dokładnie mieszamy.
Likier dobrze smakuje sam, jednak możecie go również dodać do kawy.
Smacznego!