Cześć :)
Dzisiaj już 2 z kolei przepis na smakowity przetwór :)
Ostatnio była to konfitura morelowa, teraz padło na marchewkę :)
Jest pyszna! :)
Polecam!
Przepis pochodzi z gazety "Przyjaciółka".
Marchewka na słodko
Składniki:
- 1 kg młodych marchewek (niewielkie)
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 4 goździki
- 4 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od umycia i obrania marchewek. Następnie kroimy je wzdłuż na 4 cześci, coś w rodzaju słupłow :).
Wodę gotujemy z solą, miodem i goździkami, aż do wrzenia. Wkładamy do niej marchewki, gotujemy 5 minut, następnie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Studzimy.
Marchewki układamy ciasno w słoikach, zalewamy syropem, dodajemy rodzynki.
Pasteryzujemy 30 minut, jest to czas od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!