Ciasteczka owsiane (otrębowe)

Cześć!

Zapraszam na nowy przepis na zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane, a raczej ciasteczka otrębowe :) !




Przepis w odpowiedzi na wielkie zapotrzebowanie na ciasteczka owsiane...




Powyżej dowód z blogowych statystyk :)


Inny przepis na ciasteczka owsiane znajdziecie tutaj.

Ciasteczka owsiane (otrębowe)


Składniki:
  • 230 g otrębów owsianych
  • 250 g bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, żurawina, papaja, melon, ananas )
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
Otręby mielimy np. w młynku do kawy (mój sposób), można próbować też blenderem, malakserem :)


Bakalie bardzo drobno kroimy. Wodę razem z masłem doprowadzamy do wrzenia.




Zalewamy nią otręby, dodajemy bakalie, miód, sodę. Dokładnie mieszamy, czekamy ok. 10 minut, aż otręby wchłoną wodę i masa stanie się plastyczna.


Na blacie rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy go mąką lub otrębami (masa jest dość lepka), kładziemy ciasto, znowu posypujemy i kładziemy kolejny arkusz papieru.




Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na kilka milimetrów i wycinamy ciasteczka.


Pieczemy (a raczej suszymy :) ) je w 180 st. od 20 do 40 minut, w zależności od grubości.


Ciasteczka są bardzo zdrowe i pożywne, w smaku przypominają herbatniki, jeśli dobrze je wysuszymy będą bardzo kruche i chrupiące :)




Zawsze używam otrębów firmy Kupiec - godne polecenia, przede wszystkim z powodu wygodnego zamykania opakowania :) nie potrzeba żadnych klipsów, zapięć :)


Smacznego!