Zapraszam na nowy przepis na zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane, a raczej ciasteczka otrębowe :) !
Przepis w odpowiedzi na wielkie zapotrzebowanie na ciasteczka owsiane...
Powyżej dowód z blogowych statystyk :)
Inny przepis na ciasteczka owsiane znajdziecie tutaj.
Ciasteczka owsiane (otrębowe)
Składniki:
- 230 g otrębów owsianych
- 250 g bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, żurawina, papaja, melon, ananas )
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Otręby mielimy np. w młynku do kawy (mój sposób), można próbować też blenderem, malakserem :)
Bakalie bardzo drobno kroimy. Wodę razem z masłem doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy nią otręby, dodajemy bakalie, miód, sodę. Dokładnie mieszamy, czekamy ok. 10 minut, aż otręby wchłoną wodę i masa stanie się plastyczna.
Na blacie rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy go mąką lub otrębami (masa jest dość lepka), kładziemy ciasto, znowu posypujemy i kładziemy kolejny arkusz papieru.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na kilka milimetrów i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy (a raczej suszymy :) ) je w 180 st. od 20 do 40 minut, w zależności od grubości.
Ciasteczka są bardzo zdrowe i pożywne, w smaku przypominają herbatniki, jeśli dobrze je wysuszymy będą bardzo kruche i chrupiące :)
Zawsze używam otrębów firmy Kupiec - godne polecenia, przede wszystkim z powodu wygodnego zamykania opakowania :) nie potrzeba żadnych klipsów, zapięć :)
Smacznego!