dzisiaj z braku czasu, przepis archiwalny :)
Batoniki owsiane są bardzo fajnym substytutem batoników muesli, które możemy kupić w sklepach.
Domowe wydanie jest o wiele zdrowsze :)
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (397 g)
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 350 g mieszanki bakaliowo-nasionkowej (u mnie był to sezam, słonecznik, żurawina, rodzynki, daktyle, morele, orzechy włoskie, migdały)
Wykonanie:
Wykonanie jest banalne - mleko lekko podgrzewamy, spore bakalie siekamy drobno, w kostkę, wszystko mieszamy dokładnie razem.
W zależności jaką grubość batoników chcemy osiągnąć, taką foremkę wybieramy - batoniki nie powinny być zbyt grube, więc najlepiej wybrać prostokątną foremkę o wymiarach mniej więcej 20x35 cm.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej naszą masę i lekko dociskamy, aby batoniki się nie rozpadały.
Pieczemy w 130 st. około 1 godzinę, trzeba pilnować czy się nie za szybko rumienią.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na batoniki.
Można je z jednej strony zamoczyć w roztopionej czekoladzie, jeśli ktoś lubi :)
Smacznego!