Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry)

Dzień dobry!

Chyba nikomu nie muszę przedstawiać przepisu, który otwiera sezon ogórkowy na moim blogu :-). Ogórki kanapkowe uśmiechają się do Was z większości blogów w ostatnim czasie, więc musiały również zagościć i u mnie. Pierwszy raz spróbowałam je kupne, nawet w sumie nie pamiętam z którego marketu, potem już na nie nigdy nie trafiłam. Nic straconego, w końcu wszystko można odtworzyć w domu, prawda?

Dlatego też przejrzałam przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak.

Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno się w nich zakochacie!



Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry)


Składniki:
  • 2 kg ogórków (raczej mniejsze, z niewielkimi gniazdami nasiennymi)
  • 2,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe


Wykonanie:

Ogórki przez około 30 minut moczymy w zimnej wodzie aby były bardziej jędrne. Następnie kroimy je na szatkownicy lub nożem wzdłuż, aby powstały nam długie plastry.

Tak przygotowanymi ogórkami wypełniamy dokładnie czyste i wyparzone słoiki (najlepiej dobrać je do długości ogórków).

Z wody, cukru i przypraw gotujemy zalewę, kiedy zacznie wrzeć dodajemy ocet i przykrywamy. Gotujemy około 5 minut, a następnie przesączamy zalewę przez drobne sitko.

Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Jeśli gdzieś pojawiły się pęcherzyki powietrza usuwamy je za pomocą wykałaczki. Po zalaniu ogórków warto również włożyć jeszcze kilka plasterków do słoików, aby było w nich ciaśniej - ogórki pod wpływem gorącej zalewy nieco miękną i robi się luz wewnątrz słoika.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut na mokro.

Tak przygotowany przetwór jest gotowy już po około jednym tygodniu.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. ja jeszcze nie mogę zdecydować co zrobić,czy ogórki czy sałatkę..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrobić i to i to ;) ja przerobiłam 20 kg ogórków na 5 różnych sałatek :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pasteryzacja chyba jest konieczna przy ogórkach w occie, tylko kiszonych się nie pasteryzuje :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.