Muffinki cytrynowe z cukinią

Dzień dobry!

Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście przetworów (już wkrótce 3 przepisy!) można ją wykorzystać również do deserów!

Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią.

Muffinki cytrynowe z cukinią są słodkie, lekko odświeżające za sprawą cytryny i wilgotne. Jedne z najsmaczniejszych jakie miałam okazję przygotować. Koniecznie je dzisiaj upieczcie!

Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków :-).



Muffinki cytrynowe z cukinią


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150 g cukru 
  • 125 ml kwaśnej śmietany 12%
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g młodej cukinii startej na tarce o dużych oczkach*

  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier puder
  • ozdobna posypka

*Cukinii nie obieramy, odcinamy jedynie końce, ewentualnie wycinamy gniazda nasienne jeśli używacie bardziej wyrośniętej.

Wykonanie:

Tradycyjnie jak przy wykonywaniu każdych muffinek składniki suche łączymy ze sobą w jednym naczyniu, a mokre w drugim.

Następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy również nie odciśniętą, startą cukinię i mieszamy.

Foremki do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.

Wystudzone muffinki polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i otartej skórki. Posypujemy ozdobną posypką.



Smacznego!