Zupa krem z brokułów

Dzień dobry!

Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). 



Zupa krem z brokułów


Składniki:
  • 500 g brokułów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kilka cm pora
  • 1 mała cebula (opalona nad ogniem)
  • kości wieprzowe lub dowolnie wybrane mięso
  • 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego 
  • ok. 700 ml wody lub bulionu
  • sól, pieprz
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, razem z porem, cebulą, przyprawami i kośćmi wkładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie bulion przesączamy. 

Wkładamy do niego rozdrobnionego brokuła (można również użyć łodygi, jest jak najbardziej jadalna) i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki (nie przykrywamy garnka pokrywką, bo możemy stracić piękny, zielony kolor). Następnie całość blendujemy, dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę.

Gotową zupę krem z brokułów podajemy z ziarnami - chia i słonecznikiem, odrobiną oliwy lub tradycyjnie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. hmm... ja zamiast pietruszki dawałam ziemniaka. Chyba muszę spróbować i tą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wczoraj kupiłam brokuł z myślą o zupie krem! będzie w tym tygodniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie... zresztą jak wszystko na waszych zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.