Zupa krem z brokułów

Dzień dobry!

Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). 



Zupa krem z brokułów


Składniki:
  • 500 g brokułów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kilka cm pora
  • 1 mała cebula (opalona nad ogniem)
  • kości wieprzowe lub dowolnie wybrane mięso
  • 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego 
  • ok. 700 ml wody lub bulionu
  • sól, pieprz
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, razem z porem, cebulą, przyprawami i kośćmi wkładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie bulion przesączamy. 

Wkładamy do niego rozdrobnionego brokuła (można również użyć łodygi, jest jak najbardziej jadalna) i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki (nie przykrywamy garnka pokrywką, bo możemy stracić piękny, zielony kolor). Następnie całość blendujemy, dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę.

Gotową zupę krem z brokułów podajemy z ziarnami - chia i słonecznikiem, odrobiną oliwy lub tradycyjnie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Smacznego!