poniedziałek, 29 lutego 2016

DOMOWY KREM À LA NUTELLA

Dzień dobry!

Nowy tydzień zaczynamy na słodko! I to nie byle jakim przepisem, a kremem, który uwielbia wiele osób! Porwałam się na przygotowanie domowej wersji nutelli czyli kremu z orzechami laskowymi. Nie ma co ukrywać - mój krem ma nieco inny smak i konsystencję niż sklepowa wersja, jednak czy jest przez to gorszy? Oczywiście, że nie! :-)


poniedziałek, 22 lutego 2016

Ramen na kaczych kościach

Dzień dobry!

Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny czy też inny uroczysty posiłek. Ja niedawno pierwszy raz przygotowałam pieczoną kaczkę, klasyczną, w pomarańczach. 

Po wyjedzeniu niemal całego mięsa stwierdziłam, że fajnie będzie wykorzystać ją w całości, czyli nie wyrzucać od razu kości. Pierwsza moja myśl - podjąć wyzwanie przygotowania ramenu. Wcześniej miałam okazję jeść go tylko raz, w restauracji, więc czemu by nie zrobić go w domu?

Wbrew pozorom jest to bardzo prosty przepis, raczej nie sposób go zepsuć. Bardzo przypomina nasz polski rosół, tylko z nutą orientalną i całkiem innymi dodatkami.

Mam nadzieję, że się skusicie na ramen na kaczych kościach :-).


sobota, 13 lutego 2016

Słodkie Walentynki

Dzień dobry! 

Święto Zakochanych już jutro! Świętujecie ten dzień bardziej wyjątkowo? A może podobnie jak ja uważacie, że zakochani Walentynki powinni świętować codziennie? :-)

W tym roku nie przygotowałam żadnego dania obsypanego serduszkami, ale za to zebrałam kilka słodkich, rozpustnych przepisów na desery, które z pewnością umilą Wam ten specjalny dzień. Jeśli poszukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj.


Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie



Gruszki w białym winie



Różana panna cotta



Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe



Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią



Muffiny brownie z colą i sosem wiśniowym



Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym



Naleśniki biszkoptowe



Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym



Brownie z czerwonym winem



Pavlova z bitą śmietaną i owocami



Lody z solonym kajmakiem



Sorbet z wina



czwartek, 4 lutego 2016

7 rad dzięki którym Twoje pączki będą idealne!

Dzień dobry!

Dzisiaj świętujemy Tłusty Czwartek i pewnie wielu z Was będzie smażyć pączki, dlatego od razu z rana prezentuję Wam 7 rad, dzięki którym Twoje pączki będą idealne!



1. Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. W czasie formowania pączków staraj się nie podsypywać ich mąką.

2. Temperatura tłuszczu powinna wynosić około 170 st. Temperaturę sprawdzisz za pomocą termometru lub wrzucając kawałek ciasta, jeśli zacznie się smażyć i rumienić tzn. że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Zbyt chłodny tłuszcz spowoduje duże wchłonięcie się go do ciasta, zbyt rozgrzany spowoduje szybkie zrumienienie się ciasta, podczas gdy środek zostanie surowy. Pączki możesz sprawdzić wykałaczką, podobnie jak ciasto w trakcie pieczenia.  Faworki lub pączki smażone na smalcu będą bardziej chrupiące. Zbyt wysoką temperaturę tłuszczu można obniżyć wrzucając do niego obranego ziemniaka.

3. Aby pączki były mniej tłuste, do ciasta dodaj spirytus lub ocet (2 łyżki na 1 kg ciasta) lub gotowe odsącz na papierowym ręczniku.

4. Charakterystyczną obwódkę pączka uzyskamy wtedy kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte, a tłuszcz zajmuje 1/2-2/3 objętości garnka. Pączki powinny swobodnie pływać po nim i nie dotykać dna.

5. Aby pączek miał idealny kształt wrzuć go do tłuszczu do góry nogami, aby odkształcenie od deski na której wyrastał się zaokrągliło.

6. Pączki można nadziewać przed smażeniem. Nadzienie należy ułożyć na środku, a ciasto dokładnie zalepić. Usmażone pączki nadziewamy kiedy są jeszcze ciepłe, za pomocą specjalnej długiej końcówki szprycy cukierniczej.

7. Nie używaj plastikowych akcesoriów kuchennych, które nie są odporne na wysokie temperatury.


środa, 3 lutego 2016

Mini pączki na serku homogenizowanym

Dzień dobry!

Tłusty Czwartek już jutro! Często słyszę, że wiele osób nie ma czasu na przygotowanie pączków czy faworków, które są nieco pracochłonne. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które nie wymaga wyrastania czy wybijania wałkiem.

Proste i szybkie mini pączki na serku homogenizowanym. Idealne na 1 kęs, a ich przygotowanie zajmie Wam mniej niż pół godziny :-).



poniedziałek, 1 lutego 2016

Zapiekanka pasterska

Dzień dobry!

Zapiekanka pasterska to jedno z moich ulubionych dań. Pewnie zapytacie dlaczego? Czy po spojrzeniu na składniki przypomina Wam się inne danie, które też bardzo lubię? Mięso, warzywa, wino, pomidory - jak nic sos boloński! Według mnie bardzo przypomina ten pyszny sos do makaronu. Pewnie dlatego też zapiekanka pasterska jest taka smaczna, że ciężko się od niej oderwać.


Danie inspirowane przepisem z magazynu Good Food 5/2015.