Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was absolutnie obłędny przepis! Biegnijcie do sklepu po brakujące składniki, bo ten krem jest rewelacyjny!

Znika bardzo szybko, polecam od razu podwójną porcję, bo ja z trudem zachowałam odrobinę, aby zaprezentować go na tych zdjęciach.

Krem jest słodki, mocno karmelowy, z nutą białej czekolady i wanilii - każdy składnik się idealnie komponuje, tworząc pyszną całość, którą z miłą chęcią wyjadałam palcem ze słoika :-). Można powiedzieć, że trochę przypomina w smaku kajmak czy masę krówkową.

Od dzisiaj zawsze będę mieć śmietanę, białą czekoladę i wanilię na "czarną godzinę" - idealnie osłodzi każdy smutny dzień czy niepowodzenie. Powrót humoru gwarantowany! :-)

Dodatkowo przygotowanie tego kremu to około 5 minut pracy, plus trochę czasu na studzenie, ale warto!

Zapraszam!

Domowy krem karmelowy

Inspirowane przepisem z bloga Kornik w kuchni.

Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią


Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g cukru
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie:

Cukier wysypujemy na suchą patelnię, zaczynamy podgrzewać, aż cały cukier się skarmelizuje i nabierze złoto-jasnobrązowej barwy. Wtedy zaczynamy dolewać śmietanę, małymi porcjami, ciągle mieszając (silikonową trzepaczką, aby nie zniszczyć patelni), dodajemy również przeciętą wzdłuż laskę wanilii. 

Domowy krem karmelowy

Powstały sos podgrzewamy aż w środku nie będzie zlepionych kawałków karmelu. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Wyciągamy pozostałości wanilii i solimy.

Krem w temperaturze pokojowej przypomina konsystencją sos, jednak po schłodzeniu w lodówce osiąga kremową, bardziej stałą konsystencję.

Smacznego!



18 komentarze:

  1. Osz nie mogę! Ale ślinotok! I pomysł na zużycie białej czekolady zalegającej w kuchni- super!

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być obłędnie pyszne.
    Jutro robię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko i córko już sama nazwa tego kremu mnie tak zasłodziła, że głowa mała! Genialny!
    <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos karmelowy w nowej odsłonie! :) Ależ on musi fantastycznie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę wpaść ze swoją łyżeczką? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo :D świeża porcja kremu się właśnie studzi :D

      Usuń
  6. Jak długo można przechowywać krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem ekspertką w tej dziedzinie, bo u nas wszystko znika w ciągu jednego dnia, ale obstawiam, że 3 dni spokojnie :)

      Usuń
  7. Aaale cudo! Musi smakować po prostu wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, aż się rozmarzyłam... Musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy aby proporcje są odpowiednie ? Zrobiłam ten sos z Twojego przepisu i wyszedł bardzo rzadki. Pyszny ale rzadki. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej odpowiednie, robiłam go wiele razy :) w przepisie zaznaczyłam, że gęsty jest dopiero po schłodzeniu :)

      Usuń
  10. Mój nawet po schłodzeniu był rzadki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może śmietana była bardzo wodnista i dlatego wyszła taka konsystencja? Niestety często śmietana jest "oszukana" i bardzo wodnista :(

      Usuń
  11. No to spróbuję z inną śmietaną. Dziękuję za rady :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.