Domowe bułki do hamburgerów

Dzień dobry!

Kiedyś będąc na warsztatach kulinarnych dotyczących burgerów usłyszałam, że idealna bułka do burgera powinna być lekko słodka i maślana. Również delikatna, nie krusząca się, na pewno nie sucha (co często zdarza się w burgerowniach...). Odwiedziłam wiele burgerowni i sama mogę potwierdzić, że to właśnie taka bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek.

Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".



Domowe bułki do hamburgerów


Składniki:

Zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej (autor polecam typ 750, ja użyłam 650)

Ciasto:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • 80 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko do posmarowania
  • sezam

Wykonanie:

Z drożdży, cukru, mleka i mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy go na około 30 minut, aż zacznie pracować.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 100 g części, z których formujemy okrągłe bułeczki, które mocno spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Bułeczki przed pieczeniem ponownie spłaszczamy i smarujemy białkiem, a następnie posypujemy sezamem.

Pieczemy je w 220 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.


Smacznego!