Wieprzowina w sosie śliwkowym

Dzień dobry!

Piękna złota jesień się już zaczyna, liście żółkną, szeleszczą pod nogami. Jest ciepło i przyjemnie, oby ta pogoda trwała jak najdłużej! Miejmy jednak na uwadze, że ciepła jesień przejdzie w tą nieprzyjemną, chłodną, mokrą i mglistą, a wtedy jak znalazł będą gorące, rozgrzewające dania. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką  propozycję obiadową. Lekko orientalny i pikantny sos z wieprzowiny i śliwek, niebo w gębie!



Wieprzowina w sosie śliwkowym


Składniki:
  • 500 g karczku
  • 400 g śliwek węgierek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 ml golden syrupu (lub syropu z cukru brązowego, ewentualnie miodu)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • kasza, ryż, makaron ryżowy do podania (u mnie sorgo)

Wykonanie:

Karczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy, sos, ocet, posiekaną w piórka cebulę i połowę posiekanej dymki. Śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i połowę dodajemy do sosu. Dusimy aż do miękkości karczku. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe śliwki.

Sos podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem ryżowym, przed podaniem posypujemy danie pozostałą dymką.


Smacznego!