Brownie dyniowe

Dzień dobry!

Kto z Was nie lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-).

Ciasto z dynią

Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce w oddzielnym wpisie.

Brownie dyniowe


Składniki:

  • 300 g dyniowego puree
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wykonanie:

Wszystkie podane składniki dokładnie mieszamy. Jeśli Twoje puree dyniowe jest bardzo gęste polecam dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do kwadratowej, silikonowej formy o wymiarach ok. 20x20 cm i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Następnie brownie dokładnie studzimy i dopiero wtedy kroimy w kostkę. Ciasto jest dość mokre i wilgotne, jeśli nie lubicie takiego brownie, wystarczy zmniejszyć ilość puree.

Ciasto z dynią

Smacznego!