Sorbet wiśniowy z czerwonym winem

Dzień dobry!

Upały wciąż nie odpuszczają, więc jedyne co możemy zrobić, to lody!

Sezon wiśniowy się już podobno powoli kończy, więc na jego pożegnanie przygotujcie ten pyszny sorbet wiśniowy z dodatkiem czerwonego wina :-).


Sorbet wiśniowy z czerwonym winem


Składniki:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 150 g cukru
  • 150 ml wody
  • 250 ml czerwonego wina 

Wykonanie:

Wiśnie dokładnie blendujemy na gładki mus, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się kawałków skórek. Z cukru i wody gotujemy syrop, aż połowa wody odparuje. Dodajemy do niego wino i chwilę gotujemy, jeśli chcemy uzyskać bezalkoholowy sorbet, jeśli nie, wino dodajemy do wystudzonego syropu. Syrop, wino i mus wiśniowy łączymy i mocno chłodzimy w lodówce. Masę wlewamy do maszyny do lodów, kręcimy ok. 30 minut, a następnie domrażamy 3 godziny. Lody można również przygotować bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.

Smacznego!