Racuchy z kwiatami akacji (robinii)

Dzień dobry!

Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe o delikatnym aromacie), chabry i akację. 

Akacja to roślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć.

Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem.

Placki z kwiatami akacji (robinii)


Racuchy z kwiatami akacji (robinii)


Składniki:
  • 20 kwiatostanów akacji
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Kwiatostany akacji delikatnie opłukujemy pod wodą, a następnie oddzielamy kwiaty od łodyżek i usuwamy szypułki, aby zostały same płatki, słupki i pręciki.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Białka łączymy delikatnie z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy kwiaty.

Przygotowane ciasto smażymy na rumiano, z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe racuchy oprószamy cukrem pudrem.

Placki z kwiatami akacji (robinii)

Smacznego!