Surówka z młodej kapusty

Dzień dobry!

Podobno w weekend majowy ma być aż 30 stopni! 
10 w piątek, 10 w sobotę i 10 w niedzielę ;-). 

Jednak przy odrobinie szczęścia może uda się Wam zorganizować grilla? Dzisiaj mam dla Was propozycję bardzo prostej surówki, która dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa (my ją już wykorzystaliśmy jako dodatek do grillowanych steków z wołowego serca). Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, więc będziecie mogli się rozkoszować wolnym dniem, bez spędzania długiego czasu w kuchni.


Surówka z młodej kapusty

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie majonez

Wykonanie:

Z kapusty usuwamy kilka zewnętrznych liści (ale nie wszystkie), kroimy ją na 4 ćwiartki, usuwamy głąb i dokładnie myjemy. Następnie szatkujemy ją na bardzo cienkie paseczki (z liści zewnętrznych usuwamy gruby przerost i również drobno szatkujemy), wrzucamy do miski, posypujemy solą i ugniatamy, aż kapusta zmięknie. Dodajemy oliwę, sok, posiekany drobno koperek, przyprawy i opcjonalnie majonez.


Smacznego!