Indyjskie curry kurczak w maśle (Butter chicken curry)

Dzień dobry!

Pogoda znów nas nie rozpieszcza, zamiast słonecznej wiosny zafundowała nam deszcz i chłód. Miejmy nadzieję, że już wkrótce wiosna zagości u nas na dobre, w końcu widać już przebiśniegi (w tym roku wyjątkowo nie musiały się przebijać przez śnieg ;-) ), na drzewach za moim oknem są już pączki, a mi towarzyszy lekki katar, co zwiastuje pierwsze wiosenne pylenie roślin.

Dzisiaj na rozgrzanie przedstawiam Wam indyjskie curry butter chicken czyli kurczaka w maśle. Takie danie miałam okazję jeść już w Ganeshu oraz na Najedzeni Fest, więc spróbowałam je przygotować w domu. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie. W sam raz na chłodniejszy dzień. Jeśli lubicie bardziej ostre curry, dodajcie więcej papryczki chili. 

Butter chicken curry

Przepis pochodzi ze strony BBC.

Indyjskie curry kurczak w maśle (Butter chicken curry)


Składniki:
Marynata:
  • 100 ml jogurtu
  • sok z 1 limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • szczypta wędzonej papryki i soli

Kurczak:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 25 g masła
  • sok z 1/2 cytryny

Sos:
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 1 mała papryczka chili
  • 200 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz

Dodatki:
  • posiekana kolendra
  • chlebek naan
  • ryż

Wykonanie:

Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem curry robimy marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki marynaty miksujemy na gładką masę i umieszczamy w niej kurczaka (może być pokrojony w kostkę lub paski). Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Kurczaka oczyszczamy lekko z marynaty i podsmażamy na rozgrzanym grillu przez około 5 minut, następnie kurczaka smarujemy masłem i polewamy sokiem z cytryny, pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Następnie przygotowujemy sos - na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir, passatę, posiekane chili (bez białych części i nasionek) i przyprawy. Podgrzewamy kilka minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietankę, mieszamy i wkładamy kurczaka do sosu, gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli lubicie gęste sosy, należy go odparować.

Gotowe butter chicken curry podajemy z ryżem, chlebkiem naan, posypane świeżą kolendrą.

Butter chicken curry

Smacznego!