Zupa grzybowa

Dzień dobry!

Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych.

Wersja którą znajdziecie poniżej jest postna, ale do przygotowania takiej grzybowej możecie wykorzystać niedzielny rosół czy też bulion mięsny.



Zupa grzybowa

Składniki:
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie:

Grzyby zalewamy na noc gorącą wodą, następnie gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości.

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Cebulę opalamy nad ogniem. Wszystkie warzywa zalewamy 1,5 l wody, dodajemy zioła i gotujemy przez około pół godziny, aż będą miękkie. Następnie przecedzamy aby bulion był klarowny. Podobnie przecedzamy bulion grzybowy. Oba łączymy. Duże kawałki grzybów kroimy na mniejsze i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie kroimy marchewki w kostkę i dodajemy do zupy.

Śmietanę hartujemy odrobiną ciepłego bulionu, dodajemy do zupy i chwilę podgrzewamy na małym ogniu.

Gotową zupę grzybową podajemy z makaronem.

Smacznego!