Nalewka pomarańczowo-kawowa z wanilią i cynamonem

Dzień dobry!

Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę. Kawa, wanilia i cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa nalewka!

Nalewka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowo-kawowa z wanilią i cynamonem

Składniki:
  • 10 ekologicznych czerwonych pomarańczy
  • kilkadziesiąt ziaren kawy (użyłam aromatyzowanej, czekoladowej)
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 litr spirytusu
  • 3 laski wanilii
  • 3 kawałki kory cynamonu

Wykonanie:

Pomarańcze dokładnie myjemy (jeśli nie są ekologiczne musimy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem). W skórce robimy nożem niewielkie otwory, w które wciskamy ziarenka kawy. Pamiętaj - im więcej kawy, tym mocniejszy jej aromat w nalewce. Pomarańcze układamy w wyparzonym słoju, dodajemy wanilię i cynamon.

Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy spirytus (można również wykorzystać wódkę i zredukować ilość wody, jednak wtedy nalewka będzie słabsza), mieszamy i zalewamy pomarańcze. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum miesiąc. Może również stać dłużej. Ja o mojej zapomniałam i stała rok :-). Po tym czasie nalewka jest gotowa i można się nią delektować w mroźne dni.

Smacznego!


Nalewka pomarańczowa