Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto

Dzień dobry!

Czasem potrzebujemy umilić sobie popołudniową kawę czymś słodkim. Jednym z najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.

Cupcakes pomarańczowo-migdałowe z amaretto
Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej? To właśnie te smaki się w nim pojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.

Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z kawą czy kieliszkiem amaretto. Polecam!

Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto


Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki amaretto
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej zmielonej na pyłek
  • garść płatków migdałowych

Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej zmielonej na pyłek

Dekoracja:
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka amaretto
  • garść płatków migdałów uprażonych na złoto na patelni

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz amaretto, mieszamy trzepaczką. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką i płatkami. Mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Następnie studzimy.

W każdej muffince robimy otwór specjalnym "urządzeniem" do wydrążania muffinek lub takim do usuwania gniazda nasiennego z jabłka. Następnie każdą muffinkę nasączamy 1 łyżką ponczu z soku z pomarańczy i amaretto.

Cupcakes pomarańczowo-migdałowe z amaretto
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mascarpone, amaretto i skórkę, jeszcze chwilę ubijamy. Krem nakładamy do szprycy lub woreczka cukierniczego, napełniamy nim każdy wydrążony otwór, a następnie dekorujemy wierzch. Na koniec posypujemy prażonymi płatkami migdałów i chłodzimy.

Smacznego!
Cupcakes pomarańczowo-migdałowe z amaretto