Dzień dobry!
Czasem potrzebujemy umilić sobie popołudniową kawę czymś słodkim. Jednym z najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.
Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej? To właśnie te smaki się w nim pojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.
Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z kawą czy kieliszkiem amaretto. Polecam!
Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 3 łyżki amaretto
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej zmielonej na pyłek
- garść płatków migdałowych
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki amaretto
- 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej zmielonej na pyłek
Dekoracja:
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka amaretto
- garść płatków migdałów uprażonych na złoto na patelni
Wykonanie:
Smacznego!
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz amaretto, mieszamy trzepaczką. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką i płatkami. Mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Następnie studzimy.
W każdej muffince robimy otwór specjalnym "urządzeniem" do wydrążania muffinek lub takim do usuwania gniazda nasiennego z jabłka. Następnie każdą muffinkę nasączamy 1 łyżką ponczu z soku z pomarańczy i amaretto.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mascarpone, amaretto i skórkę, jeszcze chwilę ubijamy. Krem nakładamy do szprycy lub woreczka cukierniczego, napełniamy nim każdy wydrążony otwór, a następnie dekorujemy wierzch. Na koniec posypujemy prażonymi płatkami migdałów i chłodzimy.
Smacznego!