Sos z wołowiną, śliwkami węgierkami i rydzami z wolnowaru

Dzień dobry!

Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie.

Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy.

Sos śliwkowy z rydzami

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny, śliwki węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty sos, który otacza delikatne mięso.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy.

Zapraszam!

Sos z wołowiną, śliwkami węgierkami i rydzami z wolnowaru


Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 garści śliwek węgierek
  • kilka sztuk rydzów
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml nalewki śliwkowej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło


Wykonanie:

Wołowinę kroimy w sporą kostkę, obsmażamy na oliwie z oliwek i umieszczamy w wolnowarze.

Cebule kroimy w piórka, dodajemy do mięsa. Rydze dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, obsmażamy chwilę na maśle. Dodajemy do pozostałych składników.

Dodajemy również odpestkowane śliwki, przekrojone na połówki, nalewkę, koncentrat, jałowiec, pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn oraz sól i pieprz, mieszamy.

Wolnowar ustawiamy na 2 stopień grzania i dusimy sos około 5-6 godzin, aż wołowina będzie miękka.

Podajemy z ulubioną kaszą, w naszym przypadku była to kasza pęczak.

Sos śliwkowy z rydzami

Oczywiście sos można również przygotować tradycyjnie, wszystkie składniki umieścić w garnku i dusić na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka.

Smacznego!