Galette z morelami i lawendą

Dzień dobry!

Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda?

Ciasto z morelami


Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu) i kwiaty lawendy z własnego parapetu i stworzyłam pyszny deser, którym delektowaliśmy się wczoraj.

Gorąco zachęcam do przygotowania czy to z morelami, czy z innymi letnimi owocami.

Przygotowane wg. przepisu Pauliny.

Galette z morelami i lawendą


Składniki:

  • 210 g mąki orkiszowej
  • 70 g masła
  • 60 ml mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • kilka dojrzałych moreli
  • 2 kwiatostany lawendy
  • 2 łyżki miodu np. wrzosowego
  • 1 jajko
  • cukier puder


Wykonanie:

Z mąki, masła, mleka, żółtek, soli i cukru zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy 1 godzinę w lodówce.

W tym czasie owoce myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki.

Ciasto z morelami


Schłodzone ciasto wałkujemy na spory okrąg, grubość jest dowolna. Na środku układamy morele, na przemian raz przecięciem do góry, a raz do dołu, zostawiamy margines ciasta, aby je później założyć do środka. Morele polewamy miodem i posypujemy kwiatami lawendy.

Ciasto z brzegów zawijamy do środka, jak na zdjęciu, brzeg smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z morelami


Smacznego!