Kurczak butterfly z ziołami

Dzień dobry!

Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką.

Kurczak w kształcie motyla


Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.

Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam!

Kurczak butterfly z ziołami



Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • pęczek ziół - tutaj mięta, bazylia, rozmaryn, kocanka włoska, szałwia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy od przygotowania kurczaka butterfly czyli w kształcie motyla. Ja korzystałam w czasie przygotowania z tego filmu. Nie mam niestety specjalnych nożyc do kurczaka, więc poradziłam sobie zwykłymi dużymi nożyczkami, dały radę :-).

Zioła rozdrabniamy i umieszczamy w blenderze, cytrynę parzymy wrzątkiem, obieramy cienko skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do ziół, podlewamy kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie blendujemy na jednolite pesto.

Kurczak w kształcie motyla


Kurczaka dokładnie nacieramy ziołowym pesto, skrapiamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i pozostawiamy do zamarynowania w zimnym miejscu na kilka godzin (ja piekłam go już po godzinie).

Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku lub na grillu. W piekarniku w 180 st. około 30 minut, do rumianej skórki, na grillu po 20 minut z każdej strony.

Podajemy np. z ryżem lub ziemniakami i koniecznie sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!