Babeczki z kremem z mango i pomarańczy

Dzień dobry!

Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie.

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki, nieco tropikalny krem, delikatne ciasto. W sam raz na wiosenny dzień. Dodatek mięty wprowadzi element orzeźwiający :-).

Cupcakes z mango i pomarańczą


Zapraszam!


Babeczki z kremem z mango i pomarańczy


Składniki: 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • ok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Krem:

  • 1 mango (dojrzałe)
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)

Wykonanie:

Mango obieramy i odkrawamy od pestki, pomarańczę filetujemy czyli obieramy, a następnie wycinamy miąższ spośród skórek. Owoce dokładnie blendujemy, dodajemy do nich cukier i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Chłodzimy.

Cupcakes z mango i pomarańczą

Masło dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie z jajkami. Dodajemy mleko, ekstrakt i stopniowo przesiane suche składniki, mieszamy do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 1/2-3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy dokładnie na kratce.

Cupcakes z mango i pomarańczą

Dobrze słodzoną masę owocową łączymy z mascarpone i dekorujemy babeczki za pomocą szprycy. Dekorujemy miętą, kawałkami mango lub pomarańczy i cukrową posypką.

Smacznego!