Risotto z porem i pieczarkami

Dzień dobry!

Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-).

Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu arborio (korzystając z włoskiego tygodnia w Lidlu), żeby móc cieszyć się takimi smacznymi obiadami przez najbliższy czas.

Risotto


Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek, a i tak będzie wybornie smakować! :-)

Zapraszam!


Risotto z porem i pieczarkami


Składniki:

  • 350 g ryżu arborio (u mnie brązowy)
  • 2-2,5 l bulionu 
  • 200 ml białego wina
  • 500 g pieczarek
  • połowa dużego pora
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka łyżek masła
  • kilka łyżek startego na drobnych oczkach parmezanu
  • sól, pieprz


Wykonanie:

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ryż. Dodajemy wino, gotujemy na średnim ogniu i czekamy aż się zredukuje.

Risotto


Następnie dodajemy pierwszą porcję bulionu, kiedy się zredukuje, dodajemy kolejną, aż ryż zmięknie.

Pieczarki i pora myjemy. Pieczarki obieramy, kroimy kapelusze na ćwiartki, a trzonki w plasterki, podsmażamy na patelni. Pora kroimy w grube półkrążki. Dodajemy pod koniec smażenia pieczarek.

Risotto


Do risotto dodajemy kilka łyżek masła, aby stało się bardziej kremowe oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!