Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, podane na sałatce z gruszkami

Dzień dobry!

Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-)


Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym, które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać.



Sałatka z gruszkami i winogronami

Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).


Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!


Zapraszam!




Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, podane na sałatce z gruszkami


Składniki:


Roladki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 6 cienkich plastrów boczku
  • 6 pomidorów suszonych
  • 50 g sera Lazur z niebieską pleśnią 
  • sól, pieprz w młynkach
  • kilka listków świeżej szałwii

Sałatka:
  • główka sałaty dębowej czerwonej
  • 2 gruszki
  • 2 szalotki
  • garść płatków migdałów
  • 2 garści czerwonych winogron
  • 50 g sera Lazur z niebieską pleśnią
  • kilka łyżek płynnego miodu

Sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz w młynkach

Wykonanie:
Roladki:

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, kroimy na 3 plastry. Każdy rozbijamy delikatnie dłonią lub tłuczkiem. Każdy plaster mięsa układamy na 2 plastrach boczku (plastry powinny na siebie lekko nachodzić), kurczaka oprószamy solą i pieprzem, układamy na nim po 2 pomidory i 2 małe słupki sera oraz kilka listków szałwii. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Sałatka:

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy płatki migdałów, na złoto, odstawiamy do wystudzenia. Owoce oraz sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Gruszki kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Szalotki obieramy i również kroimy na ósemki. Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki. Ser kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek miodu, dodajemy gruszki i smażymy, aż się skarmelizują, następnie powtarzamy tą czynność z szalotkami. Odstawiamy do ostudzenia. 

Sos:

W moździerzu umieszczamy kilka listków szałwii oraz odrobinę oliwy, rozcieramy dokładnie. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy.


Sałatka z kurczakiem


Na talerzu układamy niewielką ilość sałaty, szalotki, winogrona, gruszki i ser, posypujemy płatkami migdałów i polewamy odrobiną sosu. Upieczone roladki obsmażamy na rozgrzanej patelni, z każdej strony, następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce. Dekorujemy szałwią.


Smacznego!


5 komentarze:

  1. ojej, ojej, ojej! ale smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie i świetnie wpasowuje się w moje smaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy szałwię wewnątrz roladki można zamienić na szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić jednak uzyskasz całkiem inny smak dania.

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.