Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym

Dzień dobry!

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?


Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym.

Krem makowo kokosowy
Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.

Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek. Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).


Zapraszam!


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).




Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym


Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascaropne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki suchego, mielonego maku
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • wiórki kokosowe i złoty barwnik do dekoracji

Wykonanie:

Jajka i olej umieszczamy w misce, mieszamy trzepaczką. Dodajemy skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii oraz cukier, mieszamy.
Babeczki świąteczne
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, tylko do połączenia się składników.

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukier, mak i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.

Świąteczne papilotki
Dekorujemy za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wiórki do dekoracji wrzucamy do woreczka, dosypujemy odrobinę złotego barwnika, woreczek zawiązujemy, a zawartość rozcieramy palcami, aby barwnik pokrył wiórki. Posypujemy nimi babeczki. Chłodzimy.
W każdą babeczkę wbijamy dekoracyjnego renifera.

Smacznego!





12 komentarze:

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.