Białe kiełbaski zapiekane z dynią

Dzień dobry!

Czasem brak pomysłu na obiad, prawda?


Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy!


Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą.



Kiełbaski zapiekane z dynią

Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie!


Zapraszam!


Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami.



Białe kiełbaski zapiekane z dynią


Składniki:
  • 4 białe kiełbasy
  • 500 g dyni piżmowej butternut (dynia w kształcie gruszki)
  • 300 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych
  • 1 główka czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię myjemy, obieramy ze skórki i pestek, kroimy w sporą kostkę. Pomidorki również myjemy i lekko nacinamy. 

Spód naczynia żaroodpornego polewamy oliwą, układamy dynię i pomidorki, listki rozmarynu, przyprawiamy, skrapiamy oliwą. Czosnek myjemy i przecinamy na pół, całą główkę, również dorzucamy do warzyw.



Dynia z kiełbaskami

Na wierzchu układamy ponacinane białe kiełbaski.


Pieczemy około 40 minut w 200 st. aż dynia będzie miękka, a kiełbaski rumiane.


Smacznego!