Zupa krem z pieczarek

Dzień dobry!

Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować.


A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje.


Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-).



Krem z pieczarek



Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie najbardziej lubię zupy w formie kremu, gęste i sycące, a ten krem z pieczarek dokładnie taki jest.


Zapraszam!



Zupa krem z pieczarek


Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1,5 l wody(lub bulionu)
  • 200 mlśmietany 18%
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pieczarki i warzywa dokładnie myjemy i obieramy. 


Grzyby kroimy w plasterki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w kostkę. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw.


Następnie zupę dokładnie blendujemy, na gładki krem.



Zupa pieczarkowa



Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego kremu, doprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.


Smacznego!


10 komentarze:

  1. bardzo lubie pieczarkową; świetne zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze zdjecie sliczne, dawno (nigdy?) nie widzialam tak ladnie sfotografowanej zupy pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste w wykonaniu a smak pewnie nieziemski :))) narobiłaś mi dużego smaczku na taką zupkę :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można pokroić ziemniaki w paski?? Albo kółka?? Po blendowaniu będą inaczej smakować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętne :) napisałam o kostce, bo wtedy się szybko ugotują :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Pewnie pyszności, mama chce zrobić. Pewnie będzie pyszna;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.