Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą

Dzień dobry!

Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).


Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety.



Tarta z gruszkami i fetą

Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!


Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.


Zapraszam!



Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany 10%
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 150 g fety
  • 2 gruszki
  • 1 kalafior Romanesco
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Następnie zalewamy go zimną wodą, odcedzamy i studzimy.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Śmietanę, jajka, białka, pokruszoną fetę i przyprawy dokładnie mieszamy.

Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę, lekko nakłuwamy i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st.

Tarta z kalafiorem

Następnie na cieście układamy gruszki, zalewamy masą jajeczną i układamy kalafiora, tak aby był zamoczony w masie.

Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w 170 st., aż masa się zetnie i lekko zarumieni.

Tartę możemy zjeść na ciepło, jednak równie dobrze smakuje schłodzona.

Smacznego!