Gotuj i bloguj po małopolsku - relacja

Witajcie!

Już jakiś czas temu, bo aż 25.08 miałam okazję brać udział w konkursie "Gotuj i bloguj po małopolsku" w ramach Finału Festiwalu Smaku w Krakowie, na Placu Wolnica.






Konkurs polegał na przesłaniu przepisów inspirowanych kuchnią małopolską, w których miał pojawić się motyw korala małopolskiego. Postawiłam na dwie propozycje : jedną były roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, bryndzą i borówką brusznicą, a drugą pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek. Jury wybrało pierwszą propozycję, więc właśnie tego dnia miałam ją ugotować na żywo razem z Mateuszem, w towarzystwie innych blogerów, którzy zakwalifikowali się do konkursu.


Gotowanie, mimo spartańskich warunków :-) było bardzo fajne, miło się nam razem pracowało, można było rozmawiać z przechodniami, którzy zadawali pytania co smacznego przygotowujemy.


Po ugotowaniu naszej potrawy przyszła pora na ocenę jury, w którym zasiadała między innymi Ania Starmach - jurorka programu Master Chef, Maciek Koźlakowski, którego znacie z tego samego programu i Sylwester Lis, Szef Kuchni hotelu Bukovina, którego z kolei możecie pamiętać z programu Top Chef. Jakie oceny usłyszałam od jury? Okazało się, że umiem perfekcyjnie przygotować pierś z kurczaka, nie była zbyt "przeciągnięta" oraz połączyłam klasykę z nutką nowoczesności, ogólnie moje danie smakowało jury, jednak było chyba zbyt mało innowacyjne, ponieważ cały konkurs wygrał molekularny kawior.


Nie mniej jednak świetnie się bawiliśmy i już w sobotę, będziemy mieli okazję ponownie gotować na Placu Wolnica, ale o tym, napiszę Wam w oddzielnym poście-zaproszeniu. Przewidziana jest degustacja naszych dań, więc tym bardziej polecam zaglądać na bloga :-). Poniżej zapraszam na fotorelację z dwóch dni spędzonych na Placu Wolnica w Krakowie.



Najpierw przedstawiono nas publiczności na scenie.

Następnie słuchaliśmy ciekawych prelekcji. Fot. Organizator.

Ekipa prawie w komplecie. Fot Organizator.

Oglądaliśmy pokazy kulinarne, tutaj Sylwester Lis "w akcji".

Specjalny, przeszklony ul, do którego można było zajrzeć.

Zakwas na żurek, który wygrał w głównym konkursie Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Komora do wędzenia, do której można było zajrzeć.

Dekoracje na jednym ze stoisk.

Wywiad ze mną :-). Do obejrzenia poniżej od 19:20.



Małe dzieło sztuki, które Sylwester Lis przygotował na swoim pokazie.

Z Maćkiem gotujemy zupę sałaciankę.


W trakcie gotowania konkursowego. Fot. Organizator.

W trakcie konkursowego gotowania odwiedziła nas Kinga Paruzel, którą pewnie pamiętacie z 1 edycji Master Chefa.

Pamiątkowe zdjęcie z Maćkiem.

Miła pamiątka konkursowego gotowania.

Pozdrawiam!


6 komentarze:

  1. Super wywiad! I co za opanowanie - ja pewnie zaczęłabym się jąkać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale musiało być fajnie- przeszklony ul ekstra!

    zapraszam na makaron z brokułami w sosie serowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny wywiad, masz bardzo sympatyczny głos. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się oczywiście mój głos nie podoba :D ale dziękuję :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.