Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego... oprócz przepisu, jest również konkurs w którym są do wygrania całkiem fajne nagrody, jesteście ciekawi?



Muffinki z brzoskwiniami

Jak pewnie za chwilę zauważycie pod tym krótkim wstępem znajduje się żółty przycisk, gdy go naciśniecie i zalogujecie się do aplikacji pojawi się okienko, gdzie należy dodać zdjęcie. 


Jakie zdjęcie? Kreatywne zdjęcie wykonanych przez Was muffinek z brzoskwiniami i rozmarynem 

(o ile lubicie eksperymenty z dodawaniem ziół do słodkich wypieków, jeśli nie, to rozmaryn możecie pominąć), przepis znajdziecie poniżej :-).


"Cook'd" oznacza "ugotowane" i jest to nowy przycisk, przygotowany przez Cooklet, czyli internetowy organizer kulinarny, na którym znajdziecie przepisy z całego świata, również w języku polskim.





Przycisk ma na celu stworzenie galerii zdjęć danego przepisu, przygotowanego przez czytelników bloga, jedynym warunkiem w konkursie, aby nasz blog był wzięty pod uwagę jest minimum 10 zdjęć muffinek, każde inne i od innej osoby :-).

Pewnie zapytacie o nagrody? Do wygrania jest voucher do Fabryki Form i  książki (The jewelled kitchen, I love Toscana, Zielona Toskania).




Voucher - za Grand Prix, czyli przepis, który zdobędzie najwięcej zdjęć wyniesie 350 zł (I nagroda) i 2 nagrody książkowe ( II i III nagroda). Voucher - Cooklet Prize przyznany przez jury Cooklet wyniesie 150 zł (I nagroda) i 2 nagrody książkowe (II i III nagroda). 


Jeśli to właśnie nasz blog zostanie zwycięzcą, wybierzemy (w obu przypadkach) po 3 osoby sposród osób, które dodały zdjęcia.


Zasady konkursu :
  • Zapoznaj się z przepisem, zrób potrzebne zakupy.
  • Upiecz muffinki i zrób im zdjęcie.
  • Kliknij w przycisk Cook'd, zaloguj się do aplikacji, dodaj zdjęcie.
  • Czas masz do 22.09.2013, do godziny 23:59.
  • Pamiętaj, aby Twoje zdjęcie było kreatywne!
Gorąco zapraszamy do wypróbowania przepisu, zrobienia zdjęcia i wzięcia udziału w zabawie!

Chętnie poznamy też Wasze zdanie na temat przydatności przycisku :-)


Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem


Składniki:
  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej (lub budyń śmietankowy bez cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 120 g cukru
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 4 niewielkie brzoskwinie (bez pestek i skórki)
  • gałązka rozmarynu (opcjonalnie)*
*Połączenie brzoskwiń i rozmarynu jest bardzo ciekawe i dobrze komponujące się. Muffinki mają ziołowy aromat, co wzbogaca ich smak, jednak zdecydowanie aromat rozmarynu nie dominuje.




Wykonanie:
Sypkie składniki czyli mąkę, skrobię, proszek i cukier mieszamy w jednym naczyniu.



Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem

Masło, śmietanę i jajka mieszamy w oddzielnym naczyniu.


Jak to bywa przy muffinkach, do mokrych składników dodajemy stopniowo sypkie, mieszamy krótko, do połączenia składników.


Następnie brzoskwinie kroimy w średnią kostkę, a rozmaryn (listki, bez łodyżki) drobno kroimy i dodajemy do masy.



Muffinki z brzoskwiniami

Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st.


Smacznego!



Muffins with peaches and rosemary


Ingredients:
  • 160 g wheat flour
  • 80 g potato starch (or cream pudding with no sugar)
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 150 g butter (melted and cooled down)
  • 120 g sugar
  • 100 ml 18% cream
  • 2 eggs
  • 4 small peaches (without seeds and skins)
  • twig of rosemary (optional) *



* The combination of peaches and rosemary is very interesting and well-composing . Muffins got herbal aroma, which enhances their taste, but definitely doesn’t dominate.


Preparation:

Mix flour, starch, sugar, baking powder in a bowl.
In seperate bowl mix butter, cream and eggs.

As always with muffins - gradually add wet ingredients to dry ones and blend short until combined.

Then cut peaches (medium cubes) and the rosemary (leaves, no stems). Add to the cake.

Fill ¾ muffin tin with the dough.

Bake about 20 minutes at 180 degrees.

Enjoy!


17 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy masło mogę zamienić na olej, a śmietankę na jogurt naturalny ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak :) jeśli ciasto wyszłoby zbyt lejące się, to dodaj nieco więcej mąki :) Pamiętaj o zdjęciu do konkursu :D

      Usuń
    2. Pamiętam :)
      Szykuję się właśnie do pieczenia. Brzoskwinie mam z ogrodu, mam nadzieję, że wyjdą babeczki hihi :)

      Usuń
  3. A proszę mi powiedzieć, czy przy zrobieniu zdjęcia chodzi o to, by jakoś udekorować te babeczki z pomysłem/fantazją, czy upiec i po prostu zrobić im zdjęcie, ale w ciekawej aranżacji bez ingerencji w sam ich wygląd?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja of kors tak nie konkursowo, ale zrobiłam i wyszło i... WOW! Ale mięciutkie <3 I pyszne. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też upiekłam babeczki - wyszły pyszne - zdjęcie oczywiście zgłoszę do konkursu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobra, ja tego żółtego przycisku nie widzę :(

      Usuń
    2. Nie ma go pod wytycznymi konkursu, tam gdzie kropki? :( Możesz też wejść na http://www.cookd.it/ i odszukać mój przepis :)

      Usuń
  6. biorę się za nie jutro po pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.