Burgery rybne (z łososiem)

Dzień dobry!

Zdecydowanie jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.


Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia.



Burgery rybne

Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał w dziesiątkę.


Dawno Mąż tak nie chwalił obiadu :-).


Zapraszam!



Burgery rybne (z łososiem)


Składniki:

Burger:
  • 400 g filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • bułka tarta (lub namoczona w mleku czerstwa bułka)
  • sól, pieprz

Sos:
  • śmietana, majonez (1:1)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

  • dodatki (u mnie pomidor, ogórek kiszony, rukola)
  • domowe bułeczki (przepis pojawi się w oddzielnym poście)

Wykonanie:
Z łososia usuwamy skórkę i bardzo drobno kroimy pozostałe mięso, w kostkę.


Z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny ścieramy skórkę na małych oczkach i dodajemy do łososia.


Dodajemy również jajko, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być zwarta.


Na rozgrzanym oleju smażymy uformowane dłońmi burgery. Każdy po włożeniu do bułki skrapiamy sokiem z cytryny.



Burgery rybne

Aby przygotować sos mieszamy majonez i śmietanę w stosunku 1:1, dodajemy łyżkę soku z cytryny i przyprawy.


Przekrojone bułeczki smakrujemy sosem, układamy rukolę, burgera z łososia, ogórki, pomidory, polewamy sosem i nakładamy drugą połówkę bułki. Abu burger się nie rozpadał w trakcie jedzenia, wbijamy w niego patyczek do szaszłyków.


Smacznego!


11 komentarze:

  1. Ja nie przepadam za miesem, ale taki rybny burger musi byc pyszny! Chociaz ja pewnie zostawilabym go w normalnej postaci i w foli z ziolami upiekla, takie jajko i bulka to dla mni za ciezko :) Ale co czlowiek to inna opinia :) Takie domowe burgery/harmburgery to dobra alternatywa dla okropnych fast foodow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentują i na pewno smakują wspaniale! Super pomysł na rybę, koniecznie muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają! Gdyby nie fakt, że monitor jest ciężko strawny, wgryzłabym się w nie, bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie apetycznie - te bułeczki i rybka - cudowności smakowe:-)))) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. też bym chętnie zjadła taki obiadek,

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja też bym zjadła... mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mięsa jem tylko ryby więc takie burgery to dla mnie poezja :)
    Jadłam niedawno z kozim serem, rukolą i suszonymi pomidorami - też polecam!
    Jutro zabieram się za przyrządzenie Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anya, Mary, Marcelina, pastawithapplepie.blogspot.com, CookingByFaksiu, Uwielbiamy, Alina Waliczek, Aniczka, Zielona patelka - dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa, mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak mam wybierać to zawsze sucha, namoczona, bułka. Nie posiadam za tartą bułką do środka, czy to mielonych itd. Ogólnie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.