Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym

Witajcie!

Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam!


Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-)



Sos pomidorowy z bakłażanem

Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować!


Zapraszam!


Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark.



Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym


Składniki:
  • 3 bakłażany (średnie)
  • 500 g dojrzałych, czerwonych pomidorów (dodatkowo opcjonalnie 2 łyżki przecieru pomidorowego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 350 g spaghetti
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3-4 łyżki parmezanu startego na drobnych oczkach
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:
Bakłażany dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki, które są nam niepotrzebne, a resztę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone bakłażany wrzucamy do durszlaka, posypujemy solą i pozostawiamy na 30 minut do odcieknięcia. Bakłażan pozbędzie się lekkiej goryczy i zmięknie.


Pomidory obieramy ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), z każdego usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, smażymy kilka sekund, aż się zeszkli (ale nie spali), dodajemy pomidory i smażymy aż zaczną się rozpadać, około 15 minut.



Sos pomidorowy z bakłażanem

Bakłażany opłukujemy pod wodą, osuszamy dokładnie i wrzucamy na rozgrzany olej (3 cm głębokości na patelni), smażymy aż będą złocistobrązowe, robimy coś w rodzaju frytek. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i dodajemy do sosu pomidorowego.


Spaghetti gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy (zostaw 2 łyżki wody!), wrzucamy ponownie do garnka, razem z wodą i sosem pomidorowym, dodajemy bazylię, sól, pieprz i część sera, dokładnie mieszamy.


Podajemy posypane serem.


Smacznego!




5 komentarze:

  1. Robiliśmy swojego czasu bardzo często podobne spaghetti i szczerze wszystkim polecamy - bakłażan w tym wydaniu jest przepyszny, a jeśli się uwielbia makarony to już w ogóle "niebo w gębie" :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Może dzięki temu daniu w końcu polubię bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy, Whiness, Justyna - dziękuję za miłe komentarze :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis robilam i... wyszlo przepysznie! Dodalam jeszcze ser feta :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.