Ciabatta z czekoladą

Cześć!

Dzisiaj Dzień Dziecka! Wszystkiego najlepszego dla Waszych pociech, jak również dla Was, w końcu każdy z nas jest dzieckiem :-).


Z tej oto pięknej okazji dzisiaj mam dla Was przepis na ciabattę z dodatkiem czekoladowych kropelek, które idealnie sprawdziły się w tym wypieku. Część przy wyrastaniu się roztopiła, tworząc piękne i słodkie esy floresy, które upiększają nasz bochenek!



Ciabatta z czekoladą

Dzisiejszy wpis jest tym bardziej szczególny, iż przygotowałam go w ramach akcji Upiecz Smakowity Chleb! organizowanej przez Tosię i Śliwkę.


Zapoznajcie się z zasadami akcji i zapraszam Was do upieczenia ciabatty lub innego pysznego pieczywa od dziewczyn!



Ciabatta z czekoladą


Składniki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej (użyłam nieco mniej, typ 2000)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g kropelek czekoladowych Chocodami (lub drobno pokrojonej czekolady)
  • 250 ml ciepłej wody

Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną, drożdże, sól, 30 g czekolady i wodę. Masę dokładnie mieszamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką.




Po upływie 2 godzin dodajemy stopniowo mąkę żytnią oraz czekoladę i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie, elastyczne, ale nie lepiące się do dłoni.


Formujemy grubą bagietkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pozostawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.



Ciabatta

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 minut, do suchego patyczka.


Smacznego!




Czas na piknik z home&you