Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Witam Was!

Uwielbiam kapustę! A Wy?



Kapusta zasmażana z boczkiem

Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.


Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-)


Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą lub z kromką chleba.


Zapraszam!



Młoda kapusta zasmażana z boczkiem


Składniki:
  • 1 niewielka główka młodej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego
  • woda
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz wytopiony z boczku (jeśli jest go mało, dodaj 2 łyżki masła)

Wykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, jeśli są brzydkie. Główkę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, dokładnie myjemy.


Kapustę szatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak aby przykryła prawie całą kapustę. Lekko solimy, gotujemy do miękkości, uważając aby jej nie rozgotować. Odcedzamy, niewielką ilość wody odlewamy do szklanki.


Boczek kroimy w słupki lub w kostkę, mocno podsmażamy na patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku (ok. 2 łyżki, jeśli go brak dodaj 2 łyżki masła) robimy zasmażkę. 



Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Do roztopionego tłuszczu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, dodajemy wodę z kapusty, mieszamy aby nie było grudek. Zasmażka powinna być jasna, czyli nie rumienimy jej długo.


Do kapusty dodajemy boczek, zasmażkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut.


Smacznego!